Wet Verbetering Poortwachter (WVP)

De Wet Verbetering Poortwachter (Wvp) is een Nederlandse wet die is ingesteld om de re-integratie van zieke werknemers te bevorderen en langdurig verzuim te voorkomen. De wet regelt het proces vanaf het moment van ziekmelding tot mogelijk twee jaar later, wanneer de werknemer nog steeds niet in staat is om volledig te werken. Het doel is om samenwerking tussen werkgever en werknemer te stimuleren en zo de kans op een succesvolle re-integratie te vergroten.

Belangrijke stappen en aspecten van de Wet Verbetering Poortwachter zijn onder andere:

Ziekmelding

De werknemer meldt zich bij ziekte direct bij de werkgever, werkgever meldt dit zo snel mogelijk aan bedrijfsarts/arbodienst. In sommige situaties is het mogelijk een ziektewetuitkering aan te vragen bij UWV.

Probleemanalyse – Week 6

De bedrijfsarts maakt een probleemanalyse waarin de oorzaken van het verzuim en de mogelijkheden voor re-integratie worden geanalyseerd.

Plan van Aanpak – Week 8

Werkgever en werknemer stellen samen een Plan van Aanpak op met concrete stappen voor de re-integratie en hun individuele visie.

Bijstellen Plan van aanpak

Doorlopend, bij wijzigingen in de verzuimaanpak, bijvoorbeeld bij een nieuwe advies bedrijfsarts.

42e weekmelding – Week 42

U doet een melding van langdurig verzuim aan UWV, bij voorkeur online.

Eerstejaarsevaluatie – Uiterlijk week 52

Na een jaar ziekte wordt de voortgang geëvalueerd in een eerstejaarsevaluatie. Het Plan van Aanpak kan worden bijgesteld.

WIA-aanvraag – week 88

Als na twee jaar ziekte de werknemer nog niet volledig aan het werk kan, wordt een WIA-uitkering aangevraagd. Indien de 42e weekmelding is gedaan, ontvangen werkgever en werknemer in week 88 een brief van het UWV met de uiterlijke aanleverdatum van de aanvraag. De aanvraag wordt gedaan door werknemer.

Eindevaluatie – Week 91

Werkgever en werknemer stellen samen een eindevaluatie op met de actuele stand van zaken.

De Wet Verbetering Poortwachter bevat verplichtingen voor zowel de werkgever als de werknemer om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor een succesvolle re-integratie. Het niet naleven van deze verplichtingen kan gevolgen hebben voor de eventuele uitkering en kan leiden tot sancties. Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) houdt toezicht op de naleving van de Wet Verbetering Poortwachter.