Verplichtingen voor werkgevers vanuit de Arbowet

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in Nederland stelt verschillende verplichtingen voor werkgevers om een gezonde en veilige werkomgeving te waarborgen. De Arbowet is een kaderwet. Dat wil zeggen dat er geen regels voor concrete risico’s in staan, maar meer algemene bepalingen en richtlijnen voor het arbobeleid binnen organisaties. Iedere branche en organisatie heeft de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe zij invulling geven aan hun arbobeleid.


Hier zijn enkele belangrijke verplichtingen vanuit de Arbowet voor werkgevers:

Basiscontract Arbodienstverlening

De werkgever is verplicht om een basiscontract arbodienstverlening af te sluiten met een arbodienst of bedrijfsarts. Hierin staan de minimale afspraken over de arbodienstverlening, zoals de toegang tot de bedrijfsarts, de second opinion-regeling, en de samenwerking met de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT).

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

De werkgever stelt een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op of laat dit doen en draagt zorg voor toetsing. Hiermee worden de risico’s voor de gezondheid en veiligheid van werknemers in kaart gebracht. Op basis van de RI&E wordt een Plan van Aanpak opgesteld om de geïdentificeerde risico’s aan te pakken.

Psychosociale arbeidsbelasting

Bedrijven zijn volgens de Arbowet verplicht om hun werknemers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting. Zij moeten hiervoor een beleid opstellen en ook daadwerkelijk uitvoeren. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan een belangrijk onderdeel van dit beleid zijn.

Preventiemedewerker

De werkgever wijst één of meer werknemers aan als preventiemedewerker. De preventiemedewerker ondersteunt de werkgever bij de uitvoering van het arbobeleid en heeft als taak om mede zorg te dragen voor de implementatie van de RI&E en het Plan van Aanpak.

Bedrijfshulpverlening (BHV)

De werkgever is verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dit omvat onder andere het aanstellen van voldoende BHV’ers, het organiseren van BHV-trainingen en het beschikbaar stellen van BHV-middelen.

Toegang tot een bedrijfsarts

Werknemers hebben vrij toegang tot een bedrijfsarts. Dit betekent dat zij de mogelijkheid moeten hebben om een bedrijfsarts te raadplegen, zowel voor preventieve taken als bij verzuim.

Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO)

Werkgevers bieden werknemers de mogelijkheid tot een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Dit onderzoek richt zich op de gezondheidsaspecten die relevant zijn voor het werk.

Voorlichting en instructie

De werkgever geeft werknemers voorlichting en instructie over de risico’s van het werk en de te nemen maatregelen. Dit geldt ook voor nieuwe werknemers en bij veranderingen in de arbeidssituatie.