Een interventie geadviseerd door de bedrijfsarts, is dat verplicht in te zetten?

Ja, als een bedrijfsarts interventies adviseert als onderdeel van de re-integratie van een zieke werknemer, dan heeft de werkgever de verplichting om deze interventies in te zetten. De Wet verbetering poortwachter legt vast dat de werkgever verantwoordelijk is voor de re-integratie van zieke werknemers. De bedrijfsarts speelt hierbij een adviserende rol en kan interventies aanbevelen die gericht zijn op het bevorderen van de re-integratie en het terugkeren van de werknemer naar het werk. De werkgever moet het advies van de bedrijfsarts serieus nemen en actief aan de slag gaan met de voorgestelde interventies. Dit kan bijvoorbeeld gaan om:

Medische interventies

Gericht op het verbeteren van de gezondheid van de werknemer, zoals behandelingen, therapieën, of specialistische medische consulten.

Arbeidskundige interventies

Gericht op aanpassingen in de werkplek of taken om de werknemer weer aan het werk te krijgen, zoals aanpassingen in het takenpakket, werkuren, of de werkplek zelf.

Re-integratieprogramma’s

Dit kunnen programma’s zijn die gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden, trainingen, of begeleiding om de werknemer voor te bereiden op de terugkeer naar werk.

Psychosociale interventies

Bijvoorbeeld counseling, coaching, of andere interventies gericht op het welzijn van de werknemer. Het niet opvolgen van het advies van de bedrijfsarts kan negatieve gevolgen hebben, zowel in termen van het welzijn van de werknemer als op het gebied van wettelijke verplichtingen. Als de werkgever niet voldoende meewerkt aan de re-integratie, kan dit leiden tot sancties, zoals het opleggen van een loonsanctie door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Het is dus van belang dat de werkgever actief en nauw samenwerkt met de bedrijfsarts en andere betrokkenen om de re-integratie adequaat uit te voeren.