Verplichtingen voor werkgever en werknemer binnen de Wet Verbetering Poortwachter

Zorgplicht voor Verzuimbegeleiding
De werkgever heeft de verplichting om bij ziekteverzuim zorg te dragen voor adequate begeleiding en re-integratie van de zieke werknemer.
Melden bij de Arbodienst of Bedrijfsarts
De werkgever dient de ziekmelding van de werknemer tijdig te melden bij de arbodienst of bedrijfsarts.
Opstellen Probleemanalyse
De werkgever verzoekt bedrijfsarts om een probleemanalyse op te stellen binnen zes weken na de ziekmelding. Hierin worden de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer voor arbeidsparticipatie beschreven.
Opstellen Plan van Aanpak
Samen met de werknemer stelt werkgever een Plan van Aanpak op, hierin staan concrete stappen voor de re-integratie beschreven. Het Plan van Aanpak dient uiterlijk 2 weken na de Probleemanalyse compleet zijn, inclusief handtekeningen van werkgever en werknemer. Het Plan van Aanpak is naast een verplichte stap binnen de Wet Verbetering Poortwachter ook een mooi moment voor werkgever en werknemer om samen de dialoog aan te gaan.
Actieve Re-integratie-inspanningen
De werkgever dient zich actief in te zetten voor de re-integratie van de zieke werknemer. Dit omvat onder andere het aanbieden van passend werk en het faciliteren van scholing indien nodig.
Eerstejaarsevaluatie
Na een jaar ziekte wordt samen met de werknemer een evaluatie uitgevoerd van het re-integratietraject en wordt het Plan van Aanpak zo nodig bijgesteld.
Opstellen Re-integratieverslag
Bij een WIA-aanvraag maakt de werkgever samen met de werknemer een Eindevaluatie op en stelt een re-integratieverslag (RIV) samen.
Financiële Sancties Voorkomen
De werkgever dient zich in te spannen om financiële sancties te voorkomen door de verplichtingen uit de Wet Verbetering Poortwachter na te leven.
Verplichtingen voor de Werknemer
Opstellen Plan van Aanpak
Samen met de werkgever dient een plan van aanpak te worden opgesteld (uiterlijk in week 8) waarin de re-integratiestappen worden afgestemd en overeengekomen.
Medewerking aan Re-integratie
De werknemer werkt actief aan herstel en dient zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Werknemer dient mee te werken aan alle benodigde stappen t.a.v. zijn/haar re-integratie en volgt adviezen van bedrijfsarts op. Werknemer houdt zich aan de afspraken uit het Plan van Aanpak, CAO, bedrijfsreglement(en) en wetgeving. Houdt werknemer zich niet aan de regels, dan mag de werkgever aan werknemer minder loon betalen of zelfs loon inhouden. Is werknemer het niets eens met een beslissing van werkgever of advies van bedrijfsarts dan kan hij/zij een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV.
Actieve Inzet voor Passend Werk
De werknemer dient zich in te zetten voor het verrichten van passend werk, ook als dit tijdelijk aangepast werk betreft.
Deelname aan Gesprekken en Evaluaties
De werknemer neemt actief deel aan gesprekken en evaluaties met de werkgever, bedrijfsarts en andere betrokkenen.
Bijdrage aan Re-integratieverslag
Bij een WIA-aanvraag moet de werknemer samen met de werkgever meewerken aan het opstellen van het re-integratieverslag.
Klaar om een flexibele samenwerking aan te gaan?
Met Expeditus heb je snel de juiste mensen op de juiste plek. Flexibel, direct inzetbaar en zonder gedoe. Klaar om te versnellen?